top of page
AYMAK MARINE_yacht service_logo
JMP_New_Logo.jpg

Deniz Mühendisliği nedir?

  • Writer: AYMAK MARINE
    AYMAK MARINE
  • Aug 28, 2019
  • 2 min read

Updated: Feb 26, 2020

Dünyamızın neredeyse dörtte üçü suyla doludur ve hepimiz biliyoruz ki açık denizlerde yelkencilik büyük bir macera ve kariyerdir. Deniz mühendisliği kavramı burada ortaya çıkıyor ve bu makale size bununla ilgili bazı ilginç gerçekleri anlatacak.


Deniz mühendisliği, makine mühendisliğinin yakın bir kuzenidir ve kendi içinde geniş bir konu yelpazesini kapsar. Temel olarak, aşağıdakileri içeren ancak bunlarla sınırlı olmayan gemilerdeki makine ve diğer ekipmanlarla ilgilidir.


2 - Zamanlı Motorlar: normal büyüklükteki bir gemi, pervanenin dönüşü ile ilgili en az bir ana sevk tesisini içerir. Motor normalde dizel yakıt ile çalıştırılır ve daha sonra maliyetlerden tasarruf etmek için ağır akaryakıt kullanılır.


4 - Zamanlı motorlar: normalde bir gemide, diğer makineler, konaklama gücü, vinçler, kapaklar vs. dahil olmak üzere geminin güç ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılan dizel / ağır akaryakıt üzerinde çalışan dört zamanlı motor olan 3 yardımcı motor olabilir.


Yağ temizleyicileri: Bir gemi, tanklarda ve uygun depolama alanlarında ağır akaryakıt, mazot, yağlama yağı gibi çeşitli yağ türleri içerir. Bu yağın, yoğunluğu farklarına göre yağı ve yabancı maddeleri ayıran santrifüjler veya saflaştırıcılar yardımıyla yapılan tüketimden önce saflaştırılması gerekir.


RAC (Soğutma ve İklimlendirme) ekipmanı: bir geminin dünyanın her yerinde tam anlamıyla hareket etmesi gerekir ve bu nedenle dünyanın farklı bölgelerinde aşırı sıcaklık ve iklim koşullarına maruz kalır ve ayrıca daha uzun süre dayanabilmesi için gıda maddelerinin sıfırın altında depolama tesislerine sahip olması gerekir. Bu nedenle soğutma ve iklimlendirme ekipmanları gemi donanımının önemli bir parçasını oluşturur.


Kazanlar: Buhar, gemilerde ağır yağ, yağlama yağı vb. ısıtma gibi çeşitli amaçlarla ve yükün sıcaklığını korumak için kargo tanklarında kullanılır. Bu buhar, yağla çalışan kazanlar yardımıyla üretilir.


İnert (Ölü) Gaz jeneratörleri: IG jeneratörleri çoğunlukla kargo tanklarının atmosferini etkisiz hale getirmek için kullanılan tankerlerde ve OBO'larda kullanılır, böylece bunların taşınması sırasında alev alma ve patlama riski en aza indirilir.


Pompalar: pompalar bir geminin yaşam çizgisini oluşturur, çünkü su, yağ, kargo vb. dahil olmak üzere geminin her yerine çeşitli sıvılar taşınır. Geminin her yerinde çok büyük bir boru hattı ağı vardır ve bir boru hattını diğerinden ayırmak için renk kodlaması kullanılır. Vanalar, akışkanların akış yönünü ve miktarını kontrol etmek ve yönlendirmek için uygun yerlere yerleştirilir.


Elektronik: Modern bir gemi, Radar, Transponder, Uydu vericisi / alıcısı, otomasyon devresi ve benzeri gibi geminin çalışması ve güvenliği için gerekli olan en modern aletlerle donatılmıştır.


Bir deniz mühendisinin ana görevleri, yukarıdaki makinelerin rutin ve arıza bakımıyla ilgilidir. Makinelerle ilgilenmek için ekip olarak çalışan baş mühendis ve diğer mühendisler tarafından oluşturulan bir hiyerarşi vardır. Mühendisler, her bir ülkenin denizcilik yetkilileri tarafından yapılan zorlu sınavlardan geçmek zorundadır.


Okyanus düşüncesi insanı hayranlık ve ilhamla doldurur. Yaşam sudan kaynaklandığından, okyanusları ve denizleri keşfetmenin doğasında olan itici güç hepimizin derinliklerinde bir yerdedir. Gemilerin büyüleyici dünyası ve mühendislik yönleri hakkında bilgi edinin.

Deniz mühendisliği, gemilerde, teknelerde ve benzerlerinde bulunan denizle ilgili ekipmanların mühendislik yönleriyle ilgilenen özel bir çalışma alanıdır. Gerçekte bu çok geniş bir konudur ve deniz mühendisliği gibi doğrudan gemi inşaatı mühendisliği etkisi altına girmeyen, ancak kardeş arenaları olarak hareket eden birkaç ilgili çalışma alanı vardır.

Deniz araçları çeşitli şekil ve boyutlarda olur. Esas olarak, ticari gemiler üzerinde çalışsak da donanma gemileri mühendislik yönleri açısından çok farklı olmasa da, amaçları ve operasyonları açısından önemli farklılıklar vardır.

Comments


© 2021 by Sertan ONUR

bottom of page